Вища рада України звернулася до урядів, парламентів та міжнародних організацій з закликом забезпечити звільнення та повернення до України полонених та незаконно утримуваних журналістів.

Звільнення українських журналістів — нагальне завдання

Про це повідомила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, також голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Роль журналістів у важливості свободи слова

«Свобода висловлювання поглядів та незалежність ЗМІ є ключовими складовими демократії. Роль журналістів у умовах російської агресії надзвичайно важлива, оскільки ЗМІ — це також зброя. Їхня робота забезпечує доступ до правдивої інформації, формує об’єктивне уявлення про події та допомагає протидіяти військовій пропаганді та дезінформації», — заявила Шуляк.

Звернення до міжнародних організацій

За словами нардепа, внаслідок російської агресії загинуло 70 журналістів, понад два десятки перебувають у полоні або незаконно утримуються РФ.

Збереження прав людини та міжнародної безпеки

«Організації, які захищають права журналістів, зазначають порушення міжнародного гуманітарного права в умовах утримання українських журналістів в російських в’язницях. Це вимагає негайних дій та міжнародного співробітництва для їхнього звільнення та повернення на Батьківщину», — підкреслила Шуляк.

Боротьба за свободу українських журналістів

Очолювачка партії зазначила, що звернення Верховної ради до міжнародних організацій є нагальним кроком у боротьбі за свободу українських журналістів.

Нерушимість прав людини та боротьба з дезінформацією

«Для нас кожен утримуваний журналіст — це порушення прав людини, загроза доступу до правдивої інформації та міжнародній безпеці. Останні роки Україна стала свідком несправедливого утримання своїх журналістів, що є частиною злочинної стратегії РФ, що порушує міжнародні стандарти, загрожує життю та здоров’ю цих осіб», — підсумувала Шуляк.