Феномен «фотомолекулярного ефекту»: нове відкриття команди МІТ

Команда з Массачусетського технологічного інституту (MIT) виявила феномен, що радикально змінює наше уявлення про природу і може призвести до розробки зовсім нових технологій.

Цей процес, названий «фотомолекулярним ефектом», вперше показує, що вода може випаровуватися без джерела тепла, використовуючи лише світло, повідомляє The Independent.

Дослідження також може розгадати загадку, яка цікавила вчених та кліматологів протягом 80 років — чому хмари поглинають сонячне світло таким чином, що це суперечить фізичним законам.

«Виявлення випаровування, спричиненого світлом, а не теплом, надає нові революційні знання про взаємодію світла і води. Це може допомогти нам краще зрозуміти, як сонячне світло впливає на хмари, тумани, океани та інші природні водоймища, впливаючи на погоду та клімат… Це дослідження входить у рідкісну категорію по-справжньому революційних відкриттів, які не завжди одразу отримують широке визнання, але їх підтвердження вимагає часу, іноді довгого часу», — зауважує професор машинобудування з Університету Пердью Сюлін Руан, не бравши участі у дослідженні.

Це відкриття може вплинути на багато аспектів життя — від прогнозування змін клімату та погоди до розробки нових методів для виробництва енергії та очищення води.