Міністр внутрішніх справ Литви звернувся до Єврокомісара щодо захисту кордону з Росією

Міністр внутрішніх справ Литви Агнє Білотайте звернулася до єврокомісара Ілве Йоханссона з проханням про фінансову підтримку проекту з посилення захисту кордону з Росією. За інформацією МВС, Литва планує модернізувати та оновити системи моніторингу на кордоні з Росією.

Посилення безпеки кордону Литви з Росією

«Ми стикаємося з серйозними викликами безпеки, зокрема від гібридних загроз, тому нашим пріоритетом є посилення безпеки 275-кілометрового кордону Литви з Росією. Ми розраховуємо на підтримку Європейської комісії у вирішенні цього важливого завдання», — йдеться в листі голови МВС.

Фінансові витрати та плани Литви

За оцінками Литви, витрати на модернізацію становлять близько 16 млн євро, а до 2030 року потрібно ще 65 млн євро на оновлення систем контролю на кордоні.

Раніше Литва отримала 9,3 млн євро від ЄС на аналогічний проект на кордоні з Білоруссю, а загалом з початку міграційної кризи Єврокомісія виділила Литві приблизно 100 млн євро на посилення кордону з Білоруссю.

Заклик до Євросоюзу

Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Євросоюз побудувати лінію оборони вздовж кордону з Росією та Білоруссю з метою захисту ЄС від військових загроз та інших шкідливих дій з боку Москви.